10 boller
25 g gær
3 dl lunkent vand
1 æg
25 g blødt smør
2 spsk. sukker
1 tsk. salt
1 tsk. kardemomme
500 - 600 g stenmalet mel (fås i Netto - og det skal være stenmalet til denne opskrift)
Opløs gæren i det lune vand og tilsæt herefter de øvrige ingredienser. Ælt dejen godt sammen, gerne med røremaskine og ælt ved laveste hastighed i ca. 8 min og ved mellemste hastighed i ca. 2 min til dejen slipper siderne.
Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 30 min. Del dejen i 10 lige store stykker (ca. 100 g pr. bolle) og form dem til boller. Sæt dem på bagepapir på en bageplade og lad dem hæve tildækket i ca. 40 min. Pensl bollerne med æg eller vand og bag ved 220 gr. (varmluft 200 gr) i ca. 10 -12 min. til de er gyldne. Lad køle af på en rist.
Tip: opskriften siger 500 g men jeg puttede noget mere i, måske pga. et stort æg. OG jeg tilsatte 3 revne gulerødder. Gulerødderne viser sig at være vigtige for holdbarheden, de er noget mere tørre uden.
Bollerne holder friske flere dage, forbavsende længe!